2017. február 2., csütörtök

Rákóczi túrós





          Édesanyám hazarendelt egy kis vizsgaidőszak utáni pihenésre, így a tegnapi naptól végre a családomnak is süthetek. Az első dolgom volt benézni a hűtőbe, mit süssek, mit tudok felhasználni, s így esett a választás valami túrós finomságra. A Rákóczi túróst egyébként is régen ki akartam már próbálni, mert sajnos nem csak sosem készítettem előtte, hanem még megkóstolni sem volt szerencsém. (Pedig vizsgatétel volt...ejnyebejnye!!) 
         De mivel jobb később, mint soha: elhoztam nektek ennek a krémes, habos, barackos finomságnak a receptjét! Nagyon ízlett mindenkinek, ment is a civakodás, hogy kié legyen az utolsó szelet :D Biztos, hogy sokszor fogom még elkészíteni. 
Az egyetlen hibája a sütinek, hogy kevés a 20x30 cm-s adag..:) 

H O Z Z Á V A L Ó K 


A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
A töltelékhez:
  • 60 dkg túró
  • 8 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1,5 ek búzadara
  • 1 db tojás
  • 20 dkg baracklekvár
A tojáshabhoz:
  • 4 tojás fehérje
  • 15 kristálycukor 
FORMA MÉRETE: 20X30

E L K É S Z Í T É S 


1. Elkészítjük a tésztát: a vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, sima tésztát gyúrunk belőle. Fóliába csomagaljuk, majd fél órára hűtőbe tesszük.
2. Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a túrótölteléket. Sakkal finomabb, krémesebb, élvezhetőbb, ha a túrót áttörjük! (pl: botmixerrel, de apró lyukú szitán is lehet, picivel macerásabb). Ezután a többi hozzávalót is hozzáadjuk, majd jól elkeverjük. 
3. A tésztát lisztezett felületen 20x30 cm-s téglalap alakúra nyújtjuk. Tegyük tepsibe, majd szurkáljuk meg villával. Én tettem alá sütőpapírt is, így ha kihűl a sütemény, könnyedén ki tudjuk venni a tepsiből.
4.180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ezután, még forrón megkenjük kb 2 kanálnyi baracklekvárral. 
5. A tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd sima csöves nyomózsákba töltjük. Sajnos nem hoztam haza semmi ilyesmi felszerelést, így maradt a sima zacskó, aminek levágtam az egyik csücskét. Így is megoldható, de habzsákkal sokkal szebben meg lehet csinálni.
6. A túrós tölteléket rásimítjuk az elősütött, lekvárral megkent alapunkra. Ezután a habból átlósan rácsmintát nyomunk a töltelékre.
7. Tegyük sütőbe (150fok) 10-12 percre. A maradék baracklekvárt kanalazzuk a rácsok közötti kimaradt részekbe. :)




Jó étvágyat hozzá!! :*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése