2016. június 15., szerda

Viking torta






               Karamell. Dió. Sárgabarack. Étcsokoládé. Fahéj. Ezeket a különleges ízeket próbáltam egy sajátos módon ötvözni, és teljesen olyan lett amilyennek elképzeltem. Aktuális kedvencem, remélem, Neked is tetszik és kipróbálod majd! Nem kifejezetten egy nyárias könnyedségű kreálmány, de időnként kell a váltás ;) És hogy miért lett épp "Viking" torta? Azért, mert a zord, nyers és kicsit talán durva külső olyan szeretnivaló, lágy és érzéki belsőt takar, amit kellemes csalódásként könyvel el bárki aki megízleli ;)
Szeresd!



H O Z Z Á V A L Ó K

Brownie:

  • 10 dk étcsoki
  • 10 dkg jóféle vaj
  • 20 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 10 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 ek kakaópor
Barackos réteg:

Baracklekvárral helyettesíthető, kb fél liter elég lesz :)
  • 12 db érett sárgabarack
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk fahéj
  • 2 tk zselatin
Diós réteg:
  • 35 dkg durvára vágott dió
  • 5 dkg cukor
  • 1 citrom leve
  • kb 1 maréknyi mazsola
  • 1 dl tejszín
Karamell Mousse:
  • 25 dkg cukor 
  • 5 dkg cukor (ez külön kell majd!)
  • 1,5 dl tej
  • 3 tojássárgája
  • 4 dl habtejszín
  • 10 g zselatin
Díszítés:
  • 5 dkg cukorból és 2 ek tejszínből készült karamell
  • pörkölt dió
  • 3-4 dkg olvasztott étcsoki
  • kb 4-5 sárgabarack
24 cm átmérőjű csatos forma

 E L K É S Z Í T É S

1. A brownie az első! A vajat a csokival megolvasztjuk, a tojásokat fehéredésig verjük a cukorral. A száraz anyagokat, egybe, majd apránként szitáljuk a tojáshabhoz. A végén keverjük bele a csokit. De légyszi, ha rám hallgatsz, nem kóstolod meg. TÚL JÓ!!!


180 fokon kb 20 percig sütjük.

2. A barackokat megtisztítjuk, hozzáadjuk a cukrot és a fahéjat, majd lassú tűzőn főzzük. Forrás után kb 3-4 percig hagyjuk még főni, jobb azért, ha picit darabos marad, úgy az igazi. A zselatint oldjuk fel 2 ek vízben, majd ha megduzzadt, mikróban melegítsük fel és adjuk hozzá a "lekvárhoz". Hűtsük langyosra, majd mehete a formába visszahelyezett brownie tetejére.


3. Diós tültelék! Jujjj de izgi :) A diót vágjuk durvára, majd a többi hozzávalóval alacsony lángon főzzük krémesre, ez kb 8 percet vesz igénybe. Szépen simítsuk a barackos rétegre és ismét hűtsük le. 


4. A mousse azért egy csöppet macerásabb, de egyáltalán nem bonyolult fázis. És ooolyan finom! A cukrot (25 dkg) olvasszuk meg egy lábasban szépséges borostyán színűre. Ez idő alatt a tojássárgákat a másik adag cukorral (5 dkg) keverjük jól ki. Az olvasztott cukorhoz adjuk hozzá a 1,5 dl tejet, ne ijedjünk meg a furcsa reakciótól, szépen összeolvad a végén. Adjuk hozzá a cukros tojássárgáját, majd főzzük alacsony lángon 1-2 percig. 

A jól lehűtött (!!!) habtejszínt verjük kemény habbá, majd adjuk hozzá a tojásos-karamellás anyagunkat. Alaposan dolgozzuk el. A zselatint 3 ek vízzel duzzasszuk fel, majd olvasszuk meg ismét és nagyon vékony sugárban csurgassuk a habunkhoz. Nem kell megijedni attól, hogy kicsit folyékony, a zselatin majd szépen végzi a dolgát és másnapra gyönyörűen megköt.



5. Kb 4-5 óra kell neki a hűtőben, bár én csak másnap vettem elő. Egy vékony pengéjű késsel szépen válasszuk le a forma falától. 

6. A barackokat ízlés szerint vágjuk és helyezzük a tortánkra, majd a megadott anyaghányadból szokásos módon elkészített, picit visszahűtött karamellt csorgassuk rá. Ezután mehet rá a pörkölt dió és a csoki is :) 














5 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. El lehet vajon aszatl barackkal is készíteni? Úgy vajon milyen lesz? Tesómnak karácsonykor lesz a szülinapja és ilyen tortát. De nem tudom honnan szerezhetnék ilyenkor friss barackot...:/ köszönöm a segítséget :)

    VálaszTörlés
  3. A konzerv barack is nagyon jó, csak le kell nagyon csöpögtetni a levét egy szűrőbe és leszárítjuk!

    VálaszTörlés
  4. A baracklekváros helyettesítést úgy érted hogy az egészet, vagy lekvárral főzzük a fahéjat, zselatint össze?

    VálaszTörlés
  5. Én áfonyaval, és túróval csináltam mennyei finom 😁

    VálaszTörlés