Nagyon nagyon régóta szerettem volna kipróbálni ezt a sütit, leginkább azért, mert:
1. FAHÉJ ♥
2. Hamarosan itt a tavasz, búcsúztassuk el a telet méltóképp egy puha, téli ízvilágot idéző finomsággal.
3. Régen csináltam kelt tésztát.
4. VÉGE A VIZSGAIDŐSZAKNAK!!! :)
Kell hozzá némi idő, leginkább a kelesztés miatt, de a jól elkészült, jóízű fahéjas csiga ezerszer meghálálja a rá szánt időt. Mindenképp próbáld ki! ;)
H O Z Z Á V A L Ó K
A tésztához
- 75 dkg liszt
- 1 csomag instant élesztő (7 g)
- 4 dl tej
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 3 tojás
- 1 csipet só
A töltelékhez:
- kb 8 ek cukor
- 2 ek őrölt fahéj
- 5 dkg olvasztott vaj
A mázhoz:
- 10 dkg porcukor
- 2-3 csepp vanília kivonat
- 2 ek tej
E L K É Sz Í T É S:
1. Az élesztőt a langyos tej felével és 1 teáskanál
cukorral feloldjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, míg tejföl sűrűségű állagot
nem érünk el. Az így elkészült kovászt kevés liszttel meghintjük, letakarva
kelesztjük meleg helyen.
2.
Míg érik a kovászunk tegyük nagy tálba a többi
hozzávalót, majd ha ez is megvan, lőjünk pár képet a művészi kupiról.
3.
Ha megérett a kovászunk (ilyenkor megnő és
rugalmatlan, kb 15 röpke perc műve megfelelő körülmények között), ezt is szépen
adjuk hozzá, dolgozzuk el. Szép sima,
lágy, mégsem ragadós tésztát kell, kapjunk. Egy órán át kelesszük, majd finoman
gyúrjuk át. (Ennek a műveletnek az a célja, hogy újabb erjeszthető cukorhoz és
oxigénhez juttassuk az élesztőgombákat, így újult erővel tudják végezni
rettentően hasznos tevékenységüket) :)
4.
Készítsük el a tölteléket! Az evőkanálnyi vajat
megolvasztjuk, alaposan elkeverjük a cukorral és a fahéjjal. Barna cukorral is
készíthetjük. Morzsalékos állaga lesz az édes és varázslatos illatú töltelékünknek, sajnos
elfelejtettem lefotózni, de leginkább a vizes homokra emlékeztet. Viccen kívül!
5.
Lassan megérett a tésztánk. Nyújtsuk ki
(lehetőleg négyszögletűre), töltsük meg a fahéjas cukorral, majd tekerjük fel,
mint egy bejglit. Vágjuk kb 2 ujjnyi vastag szeletekre, helyezzük nagyobb,
kivajazott tepsibe, majd adjunk neki még kb 40 perc pihenőt, hogy ismét
kelhessen.
Itt a csodás műhelyem! :D
6.
Melegítsük elő a sütőnket 180 fokra, s még
mielőtt megsütnénk a csigáinkat, kenjük meg olvasztott vajjal! Nagyon nagyot
lök rajta! ;)
7.
25 perc, míg elkészül ez a gyönyörűség, addig
egy bögrében keverjük ki a máz hozzávalóit. Ha nem találjuk, elég sűrűnek
adjunk még hozzá porcukrot.
8.
Az elkészült csigáinkra csurgassuk rá a mázat, majd fogyasszuk egészséggel. :) De VIGYÁZZ! Függőséget okoz ;)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése