2016. február 1., hétfő

Fahéjas csodacsiga


Nagyon nagyon régóta szerettem volna kipróbálni ezt a sütit, leginkább azért, mert:

1. FAHÉJ ♥ 
2. Hamarosan itt a tavasz, búcsúztassuk el a telet méltóképp egy puha, téli ízvilágot idéző finomsággal.
3. Régen csináltam kelt tésztát.
4. VÉGE A VIZSGAIDŐSZAKNAK!!! :)



     Kell hozzá némi idő, leginkább a kelesztés miatt, de a jól elkészült, jóízű fahéjas csiga ezerszer meghálálja a rá szánt időt. Mindenképp próbáld ki! ;)





H O Z Z Á V A L Ó K
A tésztához
  • 75 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő (7 g)
  • 4 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 3 tojás
  • 1 csipet só

A töltelékhez:
  • kb 8 ek cukor
  • 2 ek őrölt fahéj
  • 5 dkg olvasztott vaj

A mázhoz:
  • 10 dkg porcukor
  • 2-3 csepp vanília kivonat
  •  2 ek tej


E L K É Sz Í T É S:

1.         Az élesztőt a langyos tej felével és 1 teáskanál cukorral feloldjuk, majd annyi lisztet adunk hozzá, míg tejföl sűrűségű állagot nem érünk el. Az így elkészült kovászt kevés liszttel meghintjük, letakarva kelesztjük meleg helyen.
2.       Míg érik a kovászunk tegyük nagy tálba a többi hozzávalót, majd ha ez is megvan, lőjünk pár képet a művészi kupiról.


3.       Ha megérett a kovászunk (ilyenkor megnő és rugalmatlan, kb 15 röpke perc műve megfelelő körülmények között), ezt is szépen adjuk hozzá, dolgozzuk el.  Szép sima, lágy, mégsem ragadós tésztát kell, kapjunk. Egy órán át kelesszük, majd finoman gyúrjuk át. (Ennek a műveletnek az a célja, hogy újabb erjeszthető cukorhoz és oxigénhez juttassuk az élesztőgombákat, így újult erővel tudják végezni rettentően hasznos tevékenységüket) :)
4.       Készítsük el a tölteléket! Az evőkanálnyi vajat megolvasztjuk, alaposan elkeverjük a cukorral és a fahéjjal. Barna cukorral is készíthetjük. Morzsalékos állaga lesz az édes és varázslatos illatú töltelékünknek, sajnos elfelejtettem lefotózni, de leginkább a vizes homokra emlékeztet. Viccen kívül!
5.       Lassan megérett a tésztánk. Nyújtsuk ki (lehetőleg négyszögletűre), töltsük meg a fahéjas cukorral, majd tekerjük fel, mint egy bejglit. Vágjuk kb 2 ujjnyi vastag szeletekre, helyezzük nagyobb, kivajazott tepsibe, majd adjunk neki még kb 40 perc pihenőt, hogy ismét kelhessen.

Itt a csodás műhelyem! :D

6.       Melegítsük elő a sütőnket 180 fokra, s még mielőtt megsütnénk a csigáinkat, kenjük meg olvasztott vajjal! Nagyon nagyot lök rajta! ;)

7.       25 perc, míg elkészül ez a gyönyörűség, addig egy bögrében keverjük ki a máz hozzávalóit. Ha nem találjuk, elég sűrűnek adjunk még hozzá porcukrot.



8.       Az elkészült csigáinkra csurgassuk rá a mázat, majd fogyasszuk egészséggel. :) De VIGYÁZZ! Függőséget okoz ;)


 Egészségetekre!
Csók :*

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése