♥
Június 7.-én dupla szülinapot ünnepeltünk, ezért a torta is értelemszerűen egy nem mindennapi kreálmány kellett legyen ;) Mivel nem gondoltam, hogy itt is meg fogom majd osztani, sajnos nem készítettem fázisképeket, de ezt próbálom a részletes leírással kompenzálni. Nagyon tetszenek az ilyen jellegű torták, úgyhogy nagyon örültem, hogy vééégre volt lehetőségem kipróbálni.
H O Z Z Á V A L Ó K
Piskóta 1
- 20 dkg vaj
- 2 bögre cukor
- 2,5 bögre liszt
- 1 bögre tej
- 4 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 ek holland kakaópor
Piskóta 2
- 12 dkg vaj
- 1 bögre cukor
- 1,5 bögre liszt
- 0,5 bögre tej
- 2 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 2 csomag vaníliás cukor
Alap vajkrém:
- 40 dkg jóféle vaj
- 4 tojásfehérje
- 25 dkg kristálycukor
- egy csipet só
Alap főzött krém:
- 2 csomag vaníliás pudingpor
- 8 dkg cukor
- 5 dl tej
Túrókrém
- 30 dkg tehéntúró
- 1 citrom leve és héja
- 2 ek porcukor
- 3 ek alap vajkrém
- 10-12 szem málna
Csokimáz:
- 1 tábla étcsoki
- 8dkg vaj
Díszítés:
eper, cseresznye, bármilyen csokis édesség, nálam darabokra vágott ostyaszelet,maradék csokimáz, kókuszreszelék, mi szem-szájnak ingere :D
E L K É S Z Í T É S
1. Még előző nap a piskótával kezdjük: a puha vajat a szoba-hőmérsékletű (!) tojásokkal és a cukorral habosítsuk ki. Nagyon jó dolog ha állványos robotgépünk/ mixerünk van, akkor csak felváltva szórjuk bele a cuccokat és kész :) a száraz hozzávalókat keverjük el. Ha szép világos és homogén lett a cukor-tojás-vaj kombó, apránként adjuk hozzá a száraz anyagokat, majd szintén apránként a szoba-hőmérsékletű (!) tejet. Míg ismételgetjük a folyamatot egy 28 cm átmérőjű tortakarika aljára tegyünk sütőpapírt, a sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süssük készre a csokis piskóntákat. Ez kb 50 percet vesz igénybe, de ellenőrizzük le fogpiszkálóval mielőtt kivesszük a sütőből.
2. A Vanílilás piskótát ugyanígy készítsük el, de mivel csökkentett az anyagmennyiség és jobban is mutat egy kisebb "emelet", ezt egy kb 20-24 cm átmérőjű formában süssük meg.
Első napra így ennyi, legjobb, ha hagyjuk a a formában kihűlni a tortalapot.
3. Az alap vajkrém nevezetű cucc a következő. Ez egy kicsit nagyobb körültekintést igényel, de egyáltalán nem bonyolult. A lényeg: a tojásfehérjéket egy nagyon tiszta, zsírmentes edénybe tegyük, előtte ajánlott a tálat egy negyed citromszelettel vagy pár csepp ecettel áttörölgetni. A négy tojásfehérjét a cukorral és a sóval gőz fölött melegítsük csípősre. (ha beledugjuk az ujjunkat már-már kellemetlenül meleg, kb 45 fokos kell legyen). Ezután kihűlésig habosítsuk, nyúlós-szirupos-fehérséget kapunk a végén. Adagonként adjuk hozzá a puha vajat, na ijedjünk meg, nem lesz egyből bárányfelhő kinézetű :D még kb 5 percig habosítsuk maximum fokozaton, és el is készült.
4. Az alap főzött krémünket úgy főzzük, akár egy átlagos pudingot, majd hagyjuk teljesen kihűlni.
5. A túrókrémhez a hozzávalókat botmixerrel teljesen homogénné varázsoljuk.
Kezdhetjük összerakni ♥
A csokis piskótát három vékony lapra vágjuk.
Ugyebár volt egy jókora adag vajkrémünk, amiből 3 kanálnyit a túrókrémbe tettük. Én a többit a következő szerint osztottam fel: 2 evőkanálnyi a díszítésre, a többit alaposan elkevertem a főzött alapkrémmel. Igen ám, de ez így elég uncsi, ízesíteni kell valamivel. Két edénybe egyenlően osztottam el a krémet, az egyikbe 2 evőkanálnyi kókuszreszeléket, a másikba cappuccino port tettem, alaposan összekevertem, majd megtöltöttem a csokis tortalapokat a két különböző krémmel. Remélem követhető :D
A vaníliás piskótát kettévágtam, megkentem a krémmel, majd kb 10-12 szem friss málnát nyomkodtam bele, legyen valami kis extra :) Mindkét emelet mehet a hűtőbe 2-3 órára.
Mindkét torta oldalát kenjük meg vékonyan a megmaradt vajkrémmel, majd óvatosan tegyük a kicsit a nagyobbikra. Ilyenkor jól látható hol van még hiba, ki lehet javítani, szépíteni, bár mondjuk én szándékosan hagytam ilyen félmeztelenül, rusztikus hatást kelt és szerintem nagyon jól néz ki a csokival :)
A csokit olvasszuk fel a vajjal, ne legyen forró. Kanalazzuk rá a fölső szintre,simítsuk el, majd a maradék csokit öntsük zacskóba és azzal csorgassuk körbe mindkét szintet.
A díszítés: szórtam rá egy pici kókuszt utalva ezzel a töltelék ízére, csokiba, majd kókuszba mártott eper, csokidarabok, cseresznye, stb. csak a képzelet szab határt :)
Nagyon nagy sikere volt! ♥ és még nagyobb öröm volt csinálni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése