♥
Egy kedves ismerősömtől kaptam felhívást az alábbi receptre, de természetesen hozzányúltam és variáltam rajta ezt-azt. A szóban forgó sütit NEM KELL SÜTNI, így ha nem működik jól/ nincs sütöd, akkor ezt feltétlenül el kell készítened :) Egyébként rettenetesen tömény a csoki-mogyi-karamell kombinációnak köszönhetően, így előnyei közt azt is említeném, hogy egy szelet is kiüt :D A pluszkilókért NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET, de ez tényleg méltó ok lehet a szabályszegésre ;)
Legszívesebben cukorkóma-tortának nevezném el.
HOZZÁVALÓK
Alap:
- 25 dkg darált háztartási keksz
- 1,5 dl tej
- 2 ek kakaópor
- 3 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 2 csepp rumaroma (elhagyható)
Mogyoróvajas krém:
- 4 ek mogyoróvaj
- 3 ek porcukor
- 8 dkg puha vaj
Karamell:
- 25 dkg kristálycukor
- 2 maréknyi pörkölt mogyoró
- 1,5 dl tejszín
- 8 dkg vaj
Csokimousse:
- 12 dkg étcsokoládé
- 2 tojás
- 5 dkg cukor
- 3 dkg vaj
Tetejére:
- 10 dkb kristálycukor
- kb egy maréknyi mogyoró
ELKÉSZÍTÉS
1. A kekszes alap
hozzávalóit összemelegítjük a vaj teljes felolvadásáig, majd a kekszre öntjük
azt. Alaposan elkeverjük, morzsalékos állagú „tésztát” kell kapnunk. Az így
elkészült anyagot egy csatos tortaforma aljára nyomkodjuk ügyelve arra, hogy
egy kis pereme is legyen.
2. A cukrot egy tiszta,
ép fazékban tűzre tesszük, majd szép borostyánszínűre karamellizáljuk.
Figyeljünk rá, könnyen leég! Ha teljesen felolvadt öntsük hozzá a tejszínt, nem
kell megijedni, teljesen normális a füstölő- lávaszerű-szörnyűhangotadó
folyamat, mi csak folytassuk az olvasztást :) Most jöhet hozzá a vaja és a mogyoró, majd a tűzről levéve még melegen öntsük a
kekszes alapra.
3. A mogyoróvajat a
porcukorral elektromos habverővel pár percig habosítsuk, majd a puha vaj
hozzáadásával folytassuk a műveletet. Kenjük a tortánk karamelles rétegére,
majd tegyük fagyasztóba kb fél órára.
4. A mousshoz érkeztünk.
A csokit a vajjal vízgőz fölött olvasszuk meg, de ne melegítsük 40 fok fölé!
Amint megolvadt, adjuk hozzá a tojássárgájákat. Vízgőz fölött verjük kemény
habbá a tojásfehérjét a cukorral, majd apránként csorgassuk bele az olvasztott
csokoládét. Finom mozdulatokkal forgassuk át, majd oszlassuk el a fagyott
tortánk mogyoróvajas felületén. Ismét a fagyasztóban pihentessük.
5. A díszítő részhez a cukrot
karamellizáljuk, adjuk hozzá a mogyit, majd öntsük vékony rétegben egy vajazott
edénybe, vagy sütőpapírra. A kihűlt grillázsunkat törjük össze, nyújtófával
vagy a jól bevált bögrés módszerrel :)
6. Én kb 2 órára a fagyasztóba tettem, így sokkal könnyebb szeletelni. Nem csak a cukros-mogyorós "szilánkokkal" szórtam meg, hanem csokival is meglocsoltam, de ez akár el is hagyható.
Jó étvágyat hozzá!
Puszii
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése