2016. február 12., péntek

Snickers torta sütés nélkül





Egy kedves ismerősömtől kaptam felhívást az alábbi receptre, de természetesen hozzányúltam és variáltam rajta ezt-azt. A szóban forgó sütit NEM KELL SÜTNI, így ha nem működik jól/ nincs sütöd, akkor ezt feltétlenül el kell készítened :) Egyébként rettenetesen tömény a csoki-mogyi-karamell kombinációnak köszönhetően, így előnyei közt azt is említeném, hogy egy szelet is kiüt :D A pluszkilókért NEM VÁLLALOK FELELŐSSÉGET, de ez tényleg méltó ok lehet a szabályszegésre ;)
Legszívesebben cukorkóma-tortának nevezném el.

HOZZÁVALÓK
Alap:
  •          25 dkg darált háztartási keksz
  •          1,5 dl tej
  •          2 ek kakaópor
  •       3 ek cukor
  •         10 dkg vaj
  •       2 csepp rumaroma (elhagyható)


Mogyoróvajas krém:
  •          4 ek mogyoróvaj
  •          3 ek porcukor
  •          8 dkg puha vaj


Karamell:
  •          25 dkg kristálycukor
  •          2 maréknyi pörkölt mogyoró
  •          1,5 dl tejszín
  •          8 dkg vaj


Csokimousse:
  •          12 dkg étcsokoládé
  •          2 tojás
  •          5 dkg cukor
  •          3 dkg vaj


Tetejére:
  •         10 dkb kristálycukor
  •         kb egy maréknyi mogyoró


ELKÉSZÍTÉS

1. A kekszes alap hozzávalóit összemelegítjük a vaj teljes felolvadásáig, majd a kekszre öntjük azt. Alaposan elkeverjük, morzsalékos állagú „tésztát” kell kapnunk. Az így elkészült anyagot egy csatos tortaforma aljára nyomkodjuk ügyelve arra, hogy egy kis pereme is legyen.

2. A cukrot egy tiszta, ép fazékban tűzre tesszük, majd szép borostyánszínűre karamellizáljuk. Figyeljünk rá, könnyen leég! Ha teljesen felolvadt öntsük hozzá a tejszínt, nem kell megijedni, teljesen normális a füstölő- lávaszerű-szörnyűhangotadó folyamat, mi csak folytassuk az olvasztást :) Most jöhet hozzá a vaja és a mogyoró, majd a tűzről levéve még melegen öntsük a kekszes alapra.

3. A mogyoróvajat a porcukorral elektromos habverővel pár percig habosítsuk, majd a puha vaj hozzáadásával folytassuk a műveletet. Kenjük a tortánk karamelles rétegére, majd tegyük fagyasztóba kb fél órára.



4. A mousshoz érkeztünk. A csokit a vajjal vízgőz fölött olvasszuk meg, de ne melegítsük 40 fok fölé! Amint megolvadt, adjuk hozzá a tojássárgájákat. Vízgőz fölött verjük kemény habbá a tojásfehérjét a cukorral, majd apránként csorgassuk bele az olvasztott csokoládét. Finom mozdulatokkal forgassuk át, majd oszlassuk el a fagyott tortánk mogyoróvajas felületén. Ismét a fagyasztóban pihentessük.


5. A díszítő részhez a cukrot karamellizáljuk, adjuk hozzá a mogyit, majd öntsük vékony rétegben egy vajazott edénybe, vagy sütőpapírra. A kihűlt grillázsunkat törjük össze, nyújtófával vagy a jól bevált bögrés módszerrel :)


6. Én kb 2 órára a fagyasztóba tettem, így sokkal könnyebb szeletelni. Nem csak a cukros-mogyorós "szilánkokkal" szórtam meg, hanem csokival is meglocsoltam, de ez akár el is hagyható.



Jó étvágyat hozzá!
Puszii

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése