2016. június 12., vasárnap

SajtTúró torta, avagy így csinálj cheesecake-et, ha kárpátaljai vagy





           A sajttorta a legjobb dolog a világon. Bizony, ezt nem csak én gondolom így. A csapból is az folyik, hogy milyen csodálatos és milyen egyszerű megcsinálni, így nem csoda, ha az ember lánya nekikerekedik az elkészítésének. A boltok polcai tele vannak a natúr sajtok óriási választékával. Mondjuk Magyarországon biztosan. De mi a teendő akkor, amikor nem tudsz hozzájutni egy alapanyaghoz? Nagyon vágytam már arra, hogy itthon lehessek a napfényes Kárpátalján, s ezzel együtt elfogadjam a "nem tudsz megvenni itt mindent úgy, mint Pesten" kihívást. :) 
           Azt el kell mondanom, hogy legalább tízszer megcsináltam ezt a sütit, mire úgy tudtam összeállítani a hozzávalók arányát, hogy  ízben és kinézetben is maximálisan az eredeti sajttortát idézze. NEKED ajánlom, ha:
  • Ha szereted a sajttortát, vagy
  • végre szeretnéd megkóstolni, vagy
  • nem árulnak natúr krémsajtot a közeledben, vagy
  • nem akarsz sok-sok százast kiperkálni 5 doboz Philadelphia krémsajtért.
NEM FOGSZ CSALÓDNI! ;)


H O Z Z Á V A L Ó K 

Kekszes alap:
  • 18 dkg háztartási keksz
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 ek porcukor
A lényeg :
  • 6 dl tej
  • 60 dkg túró
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg cukor
  • 3 ek tejföl
  • 1 citrom leve
  • 4 db tojás
  • 15 dkg étkezési keményítő VAGY 2 csomag vaníliás pudingpor
Karamell a tetejére:
  • 3 ek cukor
  • 3 dl tej
  • 1 ek vaj
  • 1 ek vaníliás pudingpor VAGY keményítő
MÁLNA 
Csatos forma (24-26cm)
Botmixer

E L K É S Z Í T É S

1. A kekszet ledaráljuk, összedolgozzuk a porcukorral és az olvasztott vajjal, majd egy csatos forma aljára nyomkodjuk jó szorosan. 180 fokon süssük 15 percig.

Ilyen kekszet használtam hozzá



2. Innentől fogva nagyon egyszerű a dolgunk: az ÖSSZES hozzávalót tegyük egy tálba, majd botmixerrel varázsoljuk maximálisan homogén masszává. Gyanúsan ritka, madártej-sűrűségű anyagot kapunk, de ne ijedj meg, ha megsül, jó lesz ;)

3. Ha a kekszes alapot megsütöttük, állítsuk át a sütőnket 150 fokra. Öntsük a "mixet" a kekszre, majd süssük kb 80 percig 150 fokon. Akkor lesz jó, ha a széle már szilárd, de a közepe még olyan rezegős-kocsonyás. NE vegyük ki rögtön, mert megrepedhet, hagyjuk a nyitott sütőben kb 1 órára. Nagyon meghálálja ha egy éjszakára a hűtőbe teszed!

4. A karamellhez a cukrot alacsony lángon olvasszuk meg. A tejbe keverjük bele a pudingport, majd öntsük a forró cukorra. Elég ronda lesz, de ne essünk pánikba! Szépen egybeolvad és besűrűsödik az egész, majd keverjük bele a vajat. Hűtsük le, majd kanalazzuk a sütikére. 

Én málnát tettem rá, de igazából minden gyümölccsel menő dolog! 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése