2015. május 6., szerda

Mogyorós - csokoládés karamelltorta



       Az alapreceptet egy receptmagazinban találtam, de egy kicsit változtattam rajta :) Szerintem így is nagyon finom lett, minden igazi édesszájúnak szívből ajánlom. Nekem egy szelet bőven elég volt belőle, nem egy könnyű édességről van szó, de nagyon különleges és harmonikus ízvilág.

Hozzávalók:
Az alaphoz:
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 ek cukrozatlan kakaópor
  • 25 dkg háztartási keksz
  • 1 dl tej
A karamellhez:
  • 25 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1,5 dl habtejszín
  • 10 dkg török mogyoró
A csokoládékrémhez:
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 6 dkg vaj
  • 3 dl habtejszín

Elkészítés

         1. A kekszes alappal kezdjük: A vajat a tejjel és a cukorral összemelegítjük, majd a darált keksszel és a a kakaóval eldolgozzuk, Egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformába simítjuk. Fontos, hogy kb 1,5-2 cm magas pereme legyen.

2. A mogyorót egy száraz serpenyőben alacsony lángon megpirítjuk, majd eltávolítjuk a héját. Ezután durvára vágjuk/aprítjuk. Én kollégista módszerhez folyamodtam- beleszórtam egy zacskóba és addig csapkodtam egy bögre aljával, amíg el nem értem a kívánt eredményt :)

3. Elérkeztünk a töltelékhez: a cukrot alacsony lángon karamellizáljuk egy fazékban, majd hozzáadjuk a tejszínt és a vajat. Tovább melegítjük, majd ha elolvadt, belekeverjük az aprított mogyorót. A kihűlt kekszes alapra kenjük a még meleg karmellkrémet, majd mehet is a hűtőbe pihenni. 
Tipp: a fazékba, amiben a karamellt készítettük, öntsünk 2 dl tejet, majd forrósítsuk fel benne. Így nem megy kárba a fazék peremére száradt cukor, sokkal kevesebbet kell bajlódnunk vele a mosogatásnál + kapunk egy bögre finom karamellás tejet :)

4. A csokoládét a vajjal gőz fölött megolvasztjuk, majd a tejszín hozzáadásával alaposan elkeverjük. A kihűlt karamellrétegre öntjük, majd megdermesztjük.

Én találtam itthon pár kocka fehércsokit, azt egy pici tejszínnel megolvasztva a kész sütire csorgattam még dermedés előtt, majd egy késsel összehúzogattam az így készül karikákat. Igen, ezt a technikát még sokat fogom gyakorolni :) Ez a művelet egyébként elhagyható.

Ajánlatos egy éjszakára a hűtőben hagyni, kell neki egy kis idő, míg összeérnek az ízek.

Próbáld ki te is!
Jó étvágyat hozzá! :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése