Egy átdolgozott éjszaka után és a vizsgaidőszak kezdete előtt nem tudtam jobb időtöltést kitalálni :D Az eredmény nagyon finom lett, fél óra alatt elfogyott. Mindenkinek ajánlom :)
Hozzávalók:
A tésztához:- 45 dkg liszt
- 2 tojássárgája
- 2 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 8 dkg vaj/margarin (olvasztva)
- 1 tk só
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg cukor
- 10 dkg olvasztott vaj/margarin
- 1 citrom héja
- 5 dkg olvasztott vaj
- 1 csomag vaníliás cukor
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a sót és a tejben felfuttatott élesztőt. Szép fényes tésztává dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kétszeresére kelesztjük.
2. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: nincs más dolgunk, mint alaposan összekeverni a hozzávalókat.
3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd tekerjük fel, mint a bejglit :) Egy éles kést ecset segítségével kenjünk be olvasztott vajjal, így nem fog hozzáragadni a tészta vágás közben. Kb két ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk a tekercset.
4. Egy csatos sütőforma aljára tegyünk sütőformát, az oldalait pedig alaposan kenjük ki olvasztott vajjal. Amint belehelyezünk egy szelet, kenjük meg olvasztott vajjal, így nem fognak összeragadni a szeletek sütés alatt. Kb fél órán keresztül pihentessük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
5. Vegyük ki a sütőből, kanalazzuk rá a a meleg vaníliás tejet. Ezután még kb 15 percig süssük. Ha készen van, szitálhatunk rá porcukrot, de elhagyható.
Jó étvágyat hozzá :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése