2015. május 17., vasárnap

Darázsfészek

Egy átdolgozott éjszaka után és a vizsgaidőszak kezdete előtt nem tudtam jobb időtöltést kitalálni :D Az eredmény nagyon finom lett, fél óra alatt elfogyott. Mindenkinek ajánlom :)

Hozzávalók:
A tésztához:


  • 45 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 8 dkg vaj/margarin (olvasztva)
  • 1 tk só
A töltelékhez:


  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj/margarin
  • 1 citrom héja
A tetejére:


  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0,5 dl tej
Elkészítés:


1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd felfuttatjuk benne az élesztőt. Az átszitált liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, az olvasztott vajat, a sót és a tejben felfuttatott élesztőt. Szép fényes tésztává dagasztjuk, majd szobahőmérsékleten kb egy óra alatt kétszeresére kelesztjük.

2. Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket: nincs más dolgunk, mint alaposan összekeverni a hozzávalókat.

3. A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelékkel, majd tekerjük fel, mint a bejglit :) Egy éles kést ecset segítségével kenjünk be olvasztott vajjal, így nem fog hozzáragadni a tészta vágás közben. Kb két ujjnyi vastagságú szeletekre vágjuk a tekercset. 



4. Egy csatos sütőforma aljára tegyünk sütőformát, az oldalait pedig alaposan kenjük ki olvasztott vajjal. Amint belehelyezünk egy szelet, kenjük meg olvasztott vajjal, így nem fognak összeragadni a szeletek sütés alatt. Kb fél órán keresztül pihentessük, majd előmelegített sütőben 180 fokon 25 percig sütjük.
5. Vegyük ki a sütőből, kanalazzuk rá a a meleg vaníliás tejet. Ezután még kb 15 percig süssük. Ha készen van, szitálhatunk rá porcukrot, de elhagyható.





Jó étvágyat hozzá :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése