Egy kedves barátom szülinapjára sütöttem meg ezt a tortát. Mivel ez volt az ajándék is egyben, teljes erőmmel arra törekedtem, hogy ne csak finom legyen, hanem nagyon mutatós is :) Már jó előre kigondoltam, hogy milyen is lesz, ezért alig vártam a kezdés pillanatát, aztán zene be, kötény fel, és kezdődhet a móka!
A piskóta receptjét a Sütik Birodalma oldalán találtam, ami ezentúl a Top1 számomra. Mindenkinek ajánlom!
Hozzávalók:
Piskóta: (24 cm átmérőjű tortaforma)
- 25 dkg liszt
- 22 dkg cukor
- 1,2 dl olaj
- 1,2 dl tej
- 3 db tojás
- 3/4 cs. sütőpor
- 30 dkg gyümölcsjoghurt (nálam epres Jogobella)
- 10 dkg porcukor
- 1 ek citromlé
- 4 dl tejszín
- 1 cs expressz zselatin
- 25 dkg pillecukor
- 1-2 ek víz
- 1 diónyi vaj
- 45 dkg átszitált (!) porcukor
- citromsárga, kék és piros ételszínezék. (lehetőleg por/zselé)
Vajkrém a fondant alá:
- 10 dkg vaj
- 8 dkg porcukor
- 1 tk vaníliás cukor
Piskóta
- A lisztet a sütőporral elkeverjük;
- A tojásokat különválasztjuk; a tojássárgáját a cukor felével, a tejjel és az olajjal jól elkeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a lisztet;
- A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük;
- Apránként adagoljuk a tojásfehérjéből készült habot a sűrű tésztához;
- Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, s előmelegített sütőben, 170 fokon kb 40 percig sütjük.
Krém
- A joghurtot elkeverjük a porcukorral, a leszűrt citromlével és a zselatinporral, majd lazítjuk a tejszínhabbal.
- A kihűlt, ketté vágott piskótát megtöltjük a krémmel.
Vajkrémes bevonat
A hozzávalókat habosra keverjük, majd vékonyan bevonjuk vele a tortánkat. Erre azért van szükség, mert nagyon jól elfedi a piskóta hibáit és a fondant is jobban megtapad rajta, illetve ennek köszönhetően lesz majd olyan szép sima.
Fondant
Elérkeztünk a legmacerásabb részhez. Első lépésként az edényt és a keverő eszközt is kenjük meg vastagon vajjal, ez sok problémától ment meg :)
- A szép fehér pillecukrokat egy nagy tálba szórjuk, majd a víz és a vaj hozzáadásával mikrohullámú sütőben 2 perc alatt megolvasztjuk. Kb fél percenként kevergessük meg, akkor jó, amikor már teljesen sima.
- Az átszitált (!) porcukor felét egyből hozzákeverjük.
- A már előzőleg vajjal megkent és porcukorral megszórt asztalra borítjuk a masszát, és addig gyúrjuk, amíg nem lesz elasztikus, jól formálható, gyurmaszerű anyag.
- Most jöhet a színezés: 2 részre osztjuk a masszát, az egyikbe pár csepp kék festéket nyomunk, jól eldolgozzuk. Ha nem elég élénk színű, adhatunk még hozzá. Azért nem ajánlom a folyékony, "víz állagú" festéket, mert tönkreteszi a fondant állagát, s ha ezután + porcukorral próbáljuk menteni, könnyen túl keménnyé válhat. De ez csak az én tapasztalatom :)
- A massza másik részét még két egyenlő részre osztjuk, s azokat is külön külön, az előző eljárás szerint színezzük.
A logó készítése
- Keressünk a neten egy Superman logót :D
- Nem tudom, mennyire voltam szakszerű, de én egy darab sütőpapírt tettem a laptopom monitorjára, majd azt ceruzával szépen körberajzoltam. Nagyon jó szolgálatot tett a cukormasszával való munkám során a szilikon lap, amin nagyon egyszerűen lehet nyújtani, és a legjobb benne, hogy nem ragad le az anyag! (Ezúton is köszönöm, Gabika :*)
- A sárga masszát kinyújtjuk, majd a sablont ráhelyezve egy éles késsel körbevágjuk.
- 4. A piros része valamivel macerásabb, nekem mégis ez a kedvencem!
5. Az így kapott 2 formát óvatosan egymásra helyezzük.
6. Már csak a lényeg maradt hátra: jöhet a kék fondant! Itt nem mertem kockáztatni, megint a vajjal való lekenéssel kezdtem el nyújtani.
7. A kinyújtott tésztánkat helyezzük a tortára. szépen, finom mozdulatokkal simítsuk el, hogy sehol se legyen gyűrődés rajta, majd a felesleget egy éles késsel vagy pizzavágóval távolítsuk el.
8. Utolsó lépésként helyezzük a közepére a logót.
Tipp: A maradék cukormasszát felhasználhatjuk más sütemények díszítésére, fagyasztóban sokáig eláll.
Remélem tetszett a receptem és meghoztam a kedveteket a sütéshez! Köszönöm a megtekintést! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése