2017. március 29., szerda

Áfonyahabos Muffin




Hejhóóóó! :)
            Úgy emlékszem, itt is elpanaszoltam már, hogy egy ezeréves gázsütőt kell most használnom, és már mindent bevetettem, hogy legalább valamennyire elviselhető legyen az állapot. Most ott tartunk, hogy a muffin az egyetlen süti, ami rendesen átsül, még mielőtt szénné égne. Úgyhogy tessék-lássék, ISMÉT egy muffin recepttel jöttem :D
        Nagyon szeretem az áfonyát. A családommal szeretünk nyaranta a hegyekben kirándulni, sátorozgatni, így tavaly volt lehetőségünk eljutni egy olyan területre, ahol jóóóó sok áfonya várt minket! Természetesen megdézsmáltuk a természet ezen ajándékát, majd másnap anyukám isteni finom dzsemet főzött belőle. Amellett, hogy nagyon finom, egy igazi "színbomba" is: gyakran használom fel süteményekhez, krémekhez, így mellőzve a mesterséges ételszínezőket.
          Még pár szót ejtenék a krémről: gyerekkoromban nagyon szerettem a cukros tojásfehérje-habot, s nemrég egy orosz blogger oldalán láttam, hogy megfelelő hőkezelés után milyen sokszínűen lehet felhasználni. Ez a fajta tojáshab nagyon stabil, jól tartja a formáját és tökéletesen színezhető, ne féljetek tőle! További előnye, hogy például egy vajkrémmel szemben sokkal egyszerűbb a sütés utáni mosogatás, hiszen nem maradnak után zsíros nyomok. (azért, valljuk be, EZ IS SZEMPONT! :D)
                És ami még nagyon nagyon nagy előny: OLCSÓ!
Próbáljátok ki ! :* 

H O Z Z Á V A L Ó K

A muffinhoz
(12 db)
  • 15 dkg finomliszt
  • 18 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 1 dl tej
  • 8 dkg vaj
  • 1 tk sütőpor
  • 1 cs vaníliás cukor 
  • fagyasztott áfonya (elhagyható)
A krémhez:
  • 4 tojásfehérje
  • 15 dkg cukor
  • pár csepp citromlé
  • 3 tk áfonya dzsem
E L K É S Z Í T É S

1. A száraz összetevőket keverjük össze. A tejet a tojásokkal egy külön edényben keverjük el. A puha vajat adjuk a lisztes-cukros-sütőporos keverékhez, jól keverjük el.  

2. Végül pedig a tejes-tojásos eleggyel dolgozzuk teljesen sima, egynemű tésztává. Minden muffinba nyomjunk 3-4 szem áfonyát.

3. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb 20 percig sütjük.

4. A krémhez érkeztünk: egy fazékba tegyünk fel kevés vizet főni. A tojásfehérjét enyhén habosítsuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot és a citromlevet.

5. Ezután tegyük a tálat a forrásban lévő víz fölé (ne érje a víz a tál alját!), majd kb 6 percen keresztül habosítsuk.


6. Vegyük le a fazékról, majd még kb 3-4 percig habosítsuk. Nagyon kemény, stabil tartású habot kell kapnunk. Végül pedig adjuk hozzá a dzsemet, s jól keverjük el az egészet. 



7. A habot töltsük csillagcsöves nyomózsákba, s a muffin szélétől a közepéig haladó mozdulattal nyomjuk rá a krémet. Díszítsük 1-1 szem áfonyával. 

  

Ilyen lett belül :)


Jó Étvágyat hozzá!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése