Húsvétkor általában összegyűlik a család, a nagy ebédek után pedig természetesen a finom sütemények is helyet kapnak az asztalon. A krémes, puha szeleteket szeretjük a legjobban, (na meg a változatosságot..:) így tavaly ezt a karamellás szeletet újítottam be a "sütipalettába". Ne ijesszen meg a tény, hogy lapokat kell sütni és utána összetölteni, kevés egyszerűbb sütit ismerek ennél. Ráadásul 1-2 napon belül olyan szépen megpuhul, hogy az íze és az állaga kárpótol mindenért! Remélem, kipróbálod! :)
H O Z Z Á V A L Ó K
- 60 dkg liszt
- 13 dkg vaj
- 2 ek méz
- 15 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 dl tej
- 1 tk szódabikarbóna
A Krémhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 6,5 dl tej
- 2 csomag vaníliás pudingbor
- 25 dkg vaj
E L K É S Z Í T ÉS
1. A tésztához a mézet a porcukorral, a tejjel és a tojásokat simává keverjük.
2. A liszthez adjuk hozzá a szódabikarbónát, majd a puha vajjal morzsoljuk el. Végül adjuk össze a két egyvelegünket és gyúrjuk finom, sima tésztává. Szobahőmérsékleten, letakarva pihentessük 20 percig.
3. A tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, lisztezett felületen 20x30 cm-s lapokat nyújtunk. A sütőt 180 fokra melegítsük elő, majd sütőpapírral bélelt lemezen laponként kb 6-8 percig süssük. (barnulásig)
4. A krémhez először is a következőt kell tennünk: világos aljú lábasban 15 dkg cukrot karamellizáljuk (alacsony lángon hagyjuk megolvadni). Amikor már szép borostyánszínű, adjunk hozzá 5 dl meleg tejet. Amíg a cukor megbarátkozik a tejjel, olvad, a vaníliás pudingport a maradék cukorral és a tejjel kavarjuk ki, majd a végén - mintha csak egy átlagos pudingot főznénk - hozzákeverjük a felforralt cukros tejbe.
5. A pudingot, miután kihűlt, keverjük habosra a puha vajjal.
6. Végül megkenjük a lapokat a krémmel, nálam bőven marad a tetejére is, de ez a lépés elhagyható.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése