♥
A túros pite örökzöld, minden családban legalább egyvalaki kedvence típusú sütemény. Én is nagyon szeretem, ezért megosztom veletek a kedvenc receptemet, melyet 2 variációban is elkészítettem: rumos-mazsolás és konyakos-aszalt szilvás. Készítsétek el, mindkettő nagyon-nagyon finom! ♥
H O Z Z Á V A L Ó K :
A tésztához
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 db tojás
A töltelékhez:
- 60 dkg tehéntúró
- 10 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 1 db tojás
- 1 cs vaníliáscukor
- 1 ek tejföl
- 2 ek búzadara
- 10 dkg mazsola/ aszalt szilva
- 2 ek rum/konyak
E L K É S Z Í T É S
1. Készítsük el a pinték alapját, az omlós tésztát: a cukrot a liszttel elkeverjük, majd a kockákra vágott vajjal morzsoljuk el. Adjuk hozzá a tojást, majd gyors mozdulatokkal gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Csomagoljuk fóliába, majd pihentessük hűtőben legalább 30 percen keresztül.
2. A töltelékhez: attól függően, hogy a mazsolás vagy az aszalt szilvás változatot készítjük el, áztassuk az ízlés szerint kiválasztott alkoholba. A túrót botmixerrel törjük át, adjuk hozzá a citrom lereszelt héját, a porcukrot, vaníliás cukrot és a tojást, alaposan dolgozzuk el, Ezután adjuk hozzá a tejfölt és a búzadarát is, s a legvégén az alkoholban megduzzasztott aszalt gyümölcsöt.
3. Én 24 cm átmérőjű tortaformában sütöttem meg, de még jobba, ha van kivehető aljú piteformánk! Akkor olyan klasszikus piteszerű-lesz :D A tészta kétharmadát nyújtsuk ki, helyezzük a formába úgy, hogy legyen pereme is. Ezután egyenletesen oszlassuk el rajta a túrós tölteléket. A visszamaradt egyharmad részből rácsozzuk a süti tetejét, majd egy felvert tojással kenjük le.
♥
180 fokos sütőben kb 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat hozzá! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése