2016. augusztus 2., kedd

Őszibarackos-fahéjas túrótorta



          A szilvához nagyon jól passzol a fahéj, és mivel nagyban zajlik az őszibarack-szezon, ezért azt is bevetettem az újabb szerzeményem elkészítésébe. Azt az egyet tudtam, hogy mindenképp valami túrós sütit szeretnék, így a gyümölcsökkel és a  kekszes alappal összekombinálva egy igazi nyári finomság született. Eredetileg sima gyümölcsös-tortazselés díszítésben gondolkoztam, aztán rájöttem hogy nincs tortazselém ̶h̶o̶p̶p̶á̶c̶s̶k̶a̶, gyorsan ki kell találni valamit. Még régebben láttam egy amcsi sütibolond hölgyemény oldalán egy ilyen cukros vajban megsütött gyümölcsös ötletet, úgyhogy soha jobbkor, ideje kipróbálni! Remélem tetszik a recept és ti is belevágtok ;)



H O Z Z Á V A L Ó K 


Kekszes alap
  • 30 dkg darált háztartási keksz
  • 1,5 dl tej
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 1 tk fahéj
  • 1 maréknyi mazsola

Túrókrém:

  • 50 dkg túró
  • 2 dl gyümölcsjoghurt (nálam barackos)
  • 3 db őszibarack
  • 2 tk porcukor
  • 2 tk zselatin

Fahéjas mousse:
  • 2,5 dl habtejszín
  • 3 ek kristálycukor
  • 2 tk fahéj
  • 2 tk zselatin
Tetejére:
  • 5 db őszibarack
  • 8 db szilva
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 1 tk fahéj
E L K É S Z Í T É S 

1. Az alaphoz a keksz kivételével az összes hozzávalót tegyük egy lábasba, s a vaj teljes felolvadásáig melegítsük. Ezután öntsük a kekszmorzsára, dolgozzuk jól össze, végül nyomkodjuk egy 24 cm átmérőjű, csatos tortaforma aljára. Tegyük hűtőbe kb 1 órára.

2. Ez idő alatt a joghurtot a túróval és a porcukorral alaposan törjük át, (én botmixerrel mentem át rajta párszor, ezt tudom ajánlani, nagyon jó krémes állaga lesz!) A barackot vágjuk kockákra, adjuk hozzá a túrókrémhez. A zselatint 2 ek hideg vízben duzzasszuk meg, majd tegyük mikróba pár másodpercig, míg fel nem olvad. Vékony sugárban keverjük a túrókrémhez, majd az egész masszát simítsuk a kekszes alap tetejére. Ismét tegyük hűtőbe 2 órára.

3. A cukor egy kicsi lábasban olvasszuk meg, míg szép borostyánszínű nem lesz. Öntsük rá a fél deci tejszínt, majd szórjuk rá a fahéjat, a cukor teljes felolvadásáig melegítsük, majd hűtsük ki.
A zselatint 2 ek hideg vízben duzzasszuk meg, majd tegyük mikróba pár másodpercig, míg fel nem olvad.
A jól lehűtött tejszínt (2dl), verjük kemény habbá, majd apránként dolgozzuk el a fahéjas- karamellával. A zselatint adjuk a habhoz, majd simítsuk a túrós rétegre. Ismét 2 óra hűtés következik.

4. Egy tiszta serpenyőben hevítsük fel a vajat a cukorral illetve a fahéjjal, majd süssük meg benne  a cikkekre vágott gyümölcsöket. Nagyon nagyon különleges íze és illata van :) Teljesen hűtsük le.
A tortát vékony pengéjű késsel vágjuk körbe, majd ízlés szerint helyezzük el rajta a sült gyümölcsöket, locsoljuk meg a cukros-vajas öntettel.


Jó étvágyat hozzá :)
csók, 
Bebe





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése